İstanbul doğumlu Ayşe Erkmen, Berlin ve İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor. Erkmen'in projeleri, içinden çıktıkları sosyal ve fiziksel çevreyi temel alarak, mevcut bir yapıya/duruma müdahale eder ve onu dönüştürür; işlerinde yaşam ve sanatı iç içe geçirerek ve gündelik mekânları, nesneleri, durumları ve ilişkileri hafifçe dönüştürerek veya yeniden yönlendirerek genellikle belirsiz alanlar yaratır.
Ayşe Erkmen'in mekâna ve duruma özgü müdahaleleri, sanat eserinin yalnızca izleyici/katılımcı tarafından tamamlanabileceği bir alan yaratmak için gerçekliği ortaya çıkaran sosyalleşme modellerine atıfta bulunur. Erkmen'in eserleri 2., 3. ve 13. İstanbul Bienalleri, 54. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, 1997 ve 2017 Münster Heykel Projesi, Şangay, Berlin, Kwangju, Sharjah ve Christchurch Scape bienalleri, Manifesta 1 ve Folkestone ile Echigo Tsumari, Ichihara ve Setouchi trienalleri dahil olmak üzere birçok uluslararası sergide yer aldı.
Yakın zamanda sunduğu sergilerden bazıları şunlardır; Strange Pilgrims, Austin Contemporary, VAC, Austin, (2015); A, (Ann Veronica Jannsens ile birlikte), SMAK, Gent, Belçika (2015); 4. Uluslararası Çanakkale Bienali (2014); Une Histoire Art, Architecture, Design des Annes 1980 a nos Jours", Centre Pompidou, Paris (2014); Imaginary Audience Scale at Artspace New Zeland; Ayşe Erkmen: Intervals, The Curve Barbican Centre, Londra (2013); Wesenszug (2013) ve Fingerspitzgefühl (2015) ve Scrolling (2022), Galerie Barbara Weiss, Berlin; Uncertain States, Akademie der Künste, Berlin (2016); Art Projects at 8 Shrines and Temples, Saidaiji Temple, Nara, Japan (2016); Art and Alphabeth, Hamburger Kunsthalle, Hamburg (2017); Displacements/Entortungen, Museum der Bildenden Künste, Leipzig (2017), Einz,Zwei, Drei, Kunsthalle Vogelman, Heillbron (2020), Whitish, Arter İstanbul (2019). Berlin/Wattenfall, Berlin/Heinrich Platz, İstanbul/Tünel Meydanı, St Louis/Washington Üniversitesi/Kemper Sanat Müzesi, Düsseldorf/NRW Bank, Ghent/Korrenmarkt kamusal alanlardaki seçilmiş bazı kalıcı sanat projeleridir.
Kırpmalar, 2024
Video yerleştirme, 5 kanallı HD video, döngü
1907/32, 2024
Mekana özgü yerleştirme, beyaz kumaş ve kaya, değişken boyutlar
Sanatçı ve galeri Dirimart, İstanbul ; Trautwein Herleth, Berlin izniyleAyşe Erkmen, video, heykel ve sık sık mekâna göre yerleştirmeler yapan bir sanatçı olarak Mardin için tasarladığı eserinde Mardin ovasına bakanlara uzak sınırların ötesini düşündürtüyor. O sınırlarda yaşanan güncel olaylara, savaşlara ve yaşayan insanların hayatlarına doğru bizi çekiyor. Onları soyutlayarak gerçek kişilikler olarak var olduklarını hatırlatıyor. 1907/32 adlı yerleştirmesinde taşın tuttuğu beyaz kumaşın anlamı herkes tarafından malum; 1907 Lahey sözleşmesinin 32. Maddesinde belirtildiği gibi beyaz bayrağın barış anlamına gelmesi üzerine. Eski Mardin’in bazı noktalarından ve bienal mekanlarından biri olan Develi Han’dan karşı tepeye bakıldığında görülebilir. Mekana yerleşen Kırpmalar adlı çalışmasında ise tarihin işaretlerine dikkat çekerek ovanın ve şehrin geçmişini vurguluyor.Ali Akay