Victor Burgin

Victor Burgin

Victor Burgin bir sanatçı ve yazardır. Royal College of Art ve Yale Üniversitesi'nde eğitim görmüş olup, Liège Üniversitesi ve Sheffield Hallam Üniversitesi'nden fahri doktora derecelerine sahiptir. Santa Cruz, California Üniversitesi'nde Bilinç Tarihi Emeritus Profesörü; Londra Üniversitesi Goldsmiths College'da Millard Güzel Sanatlar Emeritus Kürsüsü Başkanı ve Southampton Üniversitesi'nde Görsel Kültür Profesörüdür.

Burgin'in teori kitapları arasında şunlar yer almaktadır: Le Temps de la Ruine, Paris, Institut Nationale d'Histoire de l'Art, 2023; Returning to Benjamin, Londra, MACK, 2022; The Camera: Essence and Apparatus, Londra, MACK, 2018; Parallel Texts: Essays and Interventions about Art, Londra, Reaktion, 2011; Situational Aesthetics: Selected Writings by Victor Burgin (Streitberger, ed.), Leuven, Leuven University Press, 2009; The Remembered Film, Londra, Reaktion, 2004; In/Different Spaces: place and memory in visual culture, Berkeley and Los Angeles, University of California Press, 1996; The End of Art Theory: Criticism and Postmodernity, Londra, Macmillan, 1986; ve Thinking Photography (Burgin, ed.), Londra ve Basingstoke, Macmillan, 1982.

Burgin'in durağan ve hareketli görüntü çalışmaları Los Angeles County Museum of Art, Metropolitan Museum of Art, New York; Museum of Modern Art, New York; Yale Centre for British Art; Victoria and Albert Museum ve The Tate, Londra; Museum Ludwig, Köln ve Centre Georges Pompidou, Paris gibi kamu koleksiyonlarında temsil edilmektedir.

Adaptasyon, 2023
Video, 12 dk 32 sn

Sanatçının izniyle

Victor Burgin, İngiltere’nin Kuzeyindeki işçi sınıfından gelen ve resim eğitimi alan biri olarak erken tarihlerde medyum değiştirerek fotoğrafa yönelmiştir. Ve reklam imgeleriyle dolu olan tüketim toplumu hayatını eleştiren eserler ortaya çıkarmıştır. Fotoğrafa bakışı Walter Benjamin’in “Mekanik yeniden üretim çağında sanat eseri” metninden yola çıkarak gelişmiştir. Çocukluğunun şehri olan Sheffield’daki bir fotoğrafa rastlayarak bu videoyu gerçekleştirmeyi düşünmüştür. 2023 yılında gerçekleştirdiği bu video eseri Tarkovski’nin Solaris adlı filminden yola çıkarak ele alınmıştır. Bu videoda Victor Burgin yapay zeka ve metinler arasındaki ilişkileri sorunsallaşmıştır.

Ali Akay