Le peuple qui manque kolektifi

Le peuple qui manque kolektifi

Aliocha Imhoff (Paris, Fransa) ve Kantuta Quirós ( La Paz, Bolivia) , Paris'te yaşayan küratörler, sanat teorisyenleri ve film yapımcılarıdır. 2005 yılında kurulan ve sanat ile araştırma arasında çalışan le peuple qui manque adlı küratöryel platformun kurucularıdır. Birkaç yıldır, çağdaş düşünce senaryolarına (diplomatik kurgular, hayali davalar, meclisler ve 1:1 ölçeğinde düşünce deneyleri) dayanan yeni bir bilgi ekolojisini hedefleyen bir araştırma projesi yürütüyorlar. 

Son küratöryel projeleri arasında Sabırsızlıklar Okulu (Château Musée de Dieppe, 2022-2023); For an oceanofuturism. Manifesto for architectural bifurcations from the Indian Ocean (Institut Français de Maurice, 2023) ; Politiques du silence (MO.CO Esba, 2021) ; And What Do They Ask?To become something there (Lyon Bienali, 2019); A Debt of Times (Konsthall C, Stockholm, 2018), The Trial of Fiction (Nuit Blanche, 2017) bulunmaktadır. Yakın dönem filmografilerinde Les Impatients (2019), Apatrid Müzesi'nin İlk Bildirgesi (2018) vardır. Qui parle? pour les non-humains (P.U.F., 2022), Les potentiels du temps (Manuella Editions, 2016) eserlerini yönettiler ve Géoesthétique (Editions B42, 2014) ve Histoires afropolitaines de l'art, Revue Multitudes 53-54 (2014) kitaplarını yayımladılar. Multitudes dergisinin yayın kurulu üyesi olan sanatçılar, Rebuild Foundation (Chicago South Side, 2015) ve Ateliers Médicis'de (2018) misafir edilmişlerdir. 

Quirós halen Paris I Panthéon Sorbonne Üniversitesi'nde profesördür. Imhoff halen Paris VIII Üniversitesi Görsel Sanatlar Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır.

 

Le peuple qui manque, Aliocha Imhoff ve Kantuta Quirós
Pachakuti (Les Impatients dizisinin 2. Sezon 1. Bölümü), 2024
video, 34 dk

Le peuple qui manque izniyle

Bu film, Bolivya Anayasası'nda (2006-2009) Pachamama'ya (Toprak Ana) yasal statü verilmesine yol açan süreci (yeniden) sahneliyor ve böylece Ekvador ile birlikte bu insan olmayan varlığa bu statüyü veren ilk Anayasalardan biri haline geliyor. Valle de los Animas'da (Ruhlar Vadisi), dağ ruhları ile tarihi bir meclisin gölgesi arasında geçen bir konuşma olan kurgusal bir meclisi sahneliyor; bu Kurucu Meclis sırasında yapılan konuşmaların metinlerinden ve günümüz siyaset, entelektüel ve sanat dünyasından aktörlerle yapılan röportajlardan serbestçe esinleniyor. Bu meclis, Bolivyalı aktör olmayanlar ve Bolivya diasporasından sesler tarafından yorumlanıyor.

Pachakuti, Les Impatients (2016-) dizisinin 2. sezonunun 1. bölümüdür.

ArTeC (Université Paris VIII) tarafından desteklenen bir proje

Çeviren: Ali Akay