Allan Sekula

Allan Sekula

Amerikalı sanatçı, yazar ve film yapımcısı Allan Sekula, sosyal açıdan sorgulayıcı sanat, fotoğraf ve kültür pratiklerinin önde gelen örneklerinden biridir. Kariyerine G.Doğu Asya'daki ABD savaşına karşı protestolar döneminde eylem ve performans sanatıyla başlayan Sekula'nın çalışmaları, 70'li yılların başında sosyal belgesel pratiğine yöneldi ve her zaman fotoğrafın açık ve güvenilir iletişim kapasitesinin sınırlarını sorguladı.

Sekula, eleştirel bir gerçekçilik arayışında, nesnel koşullar, hegemonik ideolojiler ve özel fanteziler arasında tehlikeli bir şekilde dengelenen mevcut toplumsal yaşam gerçeklerinin derin belirsizliğine ışık tutmaya çalıştı. Ağırlıklı olarak her türden işçinin "icra edilen" gündelik hayatını göstermeye odaklanan Sekula, son yıllarını geç kapitalizmin unutulmuş bir alanı olarak gemicilik ve liman işçiliğinin denizcilik kültürünü tasvir ederek geçirdi.

Allan Sekula'nın çalışmaları Tapies Vakfı (Barselona), Beyrut Sanat Merkezi, MoMa (New York), Documenta Kassel, Whitney Bienali (New York), Sao Paulo Bienali, Taipei Bienali, Centre Pompidou (Paris), Whitney Müzesi (New York), Hirschhorn Müzesi'nde (Washington DC), New Museum of Contemporary Art (New York), Art Gallery of Ontario (Toronto), Winnipeg Art Gallery (Vancouver), The Barbican Centre (Londra), La Virreina - Centre de la Imatge (Barselona), MACBA (Barselona), Generali Foundation (Viyana) ve  Foto Institute (Rotterdam) gibi yerlerde sergilendi. Ayrıca Türkiye’de Ali Akay ve Marie Muracciole küratörlüğünde sergilendi; ‘’Allan Sekula:Birleşmeyen Filmler 1972-2012”, Akbank Sanat (İstanbul,  2012).

biyografi alıntılanmıştır; https://michelrein.com/artistes/presentation/1/allan-sekula

1951 yılında Erie'de (Pennsylvania, ABD) doğdu ve 2013 yılında Los Angeles'ta (ABD) öldü.

 

Deniz Piyangosu, 2006
Video, 103 dk

Galeri Michel Rein, Paris izniyle

Bir fotoğraf teorisyeni ve sanatçısı olan Allan Sekula’nın bienalde yer alan video eserlerinde bize küreselleşmiş dünyanın ticaretinin deniz yoluyla, konteynerlerle birlikte taşıma gücünü göstermektedir. Deniz dünyasının içinden geçen sanatçının bu videolarda, kapitalin meta dünyasının taşınması için sarf edilen eşitsiz çabayı ve açılan sanat merkezi ve müzelerin yerel halkın hayatına etkisini vurgulamaktadır. Bu etki; hayat pahalılığını, fiyatların artışını beraberinde getirdiği için yerel halk ile postmodern ve neo-liberal ekonomiyle var olan bir çelişkiyi ortaya koymaktadır.

Ali Akay