Thierry Kuntzel

Thierry Kuntzel

Kuntzel 1948 yılında Fransa'nın Bergerac kentinde doğdu ve 2007 yılında öldü. Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales'de Roland Barthes ve Christian Metz ile felsefe, dilbilim ve göstergebilim çalıştı ve burada doktora yaptı.

Seçkin yazıları filmin metinsel analizine en önemli katkılar arasında yer alan Fransız film kuramcısı ve video yapımcısı Thierry Kuntzel, aynı zamanda özgün bir video kasetler ve enstalasyonlar bütünü üretti. Kuntzel'in teorik metinleri, filmsel ve psişik aygıtlar arasındaki ilişkinin detaylandırılması olarak psikanalitik ve semiyolojik yapıların önemli uygulamalarını önerir. Sinema bağlamında açıklığa kavuşturduğu kavramlar arasında yoğunlaşma ve yer değiştirme, kirletme, imgesel ve bilinçdışı, "rüya-işi" ve film-işi yer alır.

 

Fransız Radyo ve Televizyon Kurumu (ORTF) ve Institut National de la Communication Audiovisuelle'de Araştırma Bölümü başkanlığı yaptı. Paris'teki Institut National de l'Audiovisuel'de Departement des Programmes ile birlikte bir dizi deneysel video çalışması üretti. Kuntzel, Paris Üniversitesi'nde, Paris'teki Centre d'Etudes Americain du Cinema'da ve Buffalo'daki New York Eyalet Üniversitesi'nde sinema göstergebilimi ve film metin analizi dersleri verdi. Yazıları Camera Obscura, Revue d'Esthetique, Communications ve Quarterly Review of Film Studies gibi dergilerde yayımlanmıştır. Video çalışmaları 1984 yılında Paris'teki Centre Georges Pompidou'da bir retrospektife konu oldu ve aralarında Berkeley, Kaliforniya'daki Üniversite Sanat Müzesi; Paris Bienali; Paris'teki American Center; New York'taki Modern Sanat Müzesi ve Amsterdam'daki Stedelijk Müzesi'nin de bulunduğu uluslararası festival ve kurumlarda sergilendi. Ayrıca Türkiye’de Ali Akay küratörlüğünde sergilendi; ‘’Gilles Deleuze için = Pour Gilles Deleuze’’, Akbank Sanat (İstanbul,  2006). Kuntzel 2007'deki ölümüne kadar Paris'te yaşadı.

 

biyografi alıntılanmıştır; https://www.eai.org/artists/thierry-kuntzel/biography.

 

Dalgalar, 2006 
Video, sınırsız süre

Corrine Castel’in izniyle

Thierry Kuntzel video sanatının ünlü isimlerinden birisiydi. Doktora tezini Roland Barthes ile yazdı. Bir video teorisyeni sanatçısı olarak bu eserinde gösterge bilim üzerinden şiirsel bir düzenlemeyi göstermektedir. Dalgalar üzerine gerçekleştirdiği eseri gelgitlerle işleyen bir mekanizmanı kurmaktadır. Dalgalar sadece kendilerini göstererek bir yandan mavi rengin delilik ile işleyen sembolünü kullanmaktadır, diğer yandan ise her bir dalga etkisi biter kıvrım olarak işlemektedir. Mardin’in ovasının geceleri herkesin gördüğü deniz hayaline ve Virginia Woolf’un eserine gönderme yapmaktadır.

Ali Akay