Esma Ertel & Murat Ertel

Esma Ertel & Murat Ertel

Murat Ertel

Mengü Ertel, İlhan ve Turhan Selçuk gibi sanatçılardan oluşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen sanatçı, erken yaşlarından itibaren çok disiplinli sanat dallarında üretim yapan dahi bir çocuktu. Bu yaklaşım yaşamı boyunca devam etti ve kendi elektro sazlarını da tasarlayan multienstrümantalist bir yapımcı şarkıcı söz yazarı oldu.

Başta İstanbul’un efsanevi psikedelik grubu BaBa ZuLa olmak üzere dünyanın altı kıtasında birçok sanatçıyla birlikte çaldı ve performans sergiledi, ayrıca Mad Professor, Fred Frith, Semiha Berksoy, Tuncel Kurtiz, Jaki Liebezeit ve Sly and Robbie gibi bazı uluslararası yıldızlarla işbirliği yaptı.

Esma Ertel

Çocukluğundan başlayarak Alevi Bektaşi kültürünün içinde Semah ile Cem tören ve kavramları ile büyüyen Ertel başka dans türlerini de bir araya getirerek BaBa ZuLa’nın yanı sıra Dirtmusic, Compro Oro ve Eat Static gibi oluşumlar ile Brezilya’dan Japonya’ya birçok ülkede ve uluslararası festivallerde dans etti. Sesini, besteci ve söz yazarı yönünü kullanıp bendir ve theremin gibi enstrümanları çalmaya da bu dönemde başladı.

Farklı sanat disiplinlerinde çalışmaktan hoşlanan Ertel, sanat yönetmeni, tasarımcı ve küratör olarak da çeşitli çalışmalarda yer aldı. Dirtmusic’in iki videosu’nun yönetmenliğini yaparken Uzelli Elektro Saz albümünün küratörlüğünü ve sanat yönetmenliğini Murat Ertel ile birlikte yaptı.

Dostun Çekmecesinden - Mengü Ertel Koleksiyonundan Cihat Burak Eserleri (2019) kitabının da sanat yönetmenliğini üstlendi ve Oğuz Erten ile beraber aynı isimli serginin küratörlüğünü yaptı. 2020 yılında ressam Mehmet Güleryüz’ün çizdiği desenler üzerine “Dünya Çocuklarına Günaydın” isimli ilk çocuk kitabını yazdı ve kitabı tasarladı. 7 Fark 7 Tat 7 Türkü isimli belgesel filmin yönetmenliğini (2023) de yapan Esma Ertel, uluslararası çalışma ve sahne performanslarını sürdürmektedir.