İrem Günaydın

İrem Günaydın

İrem Günaydın (d. 1989, Istanbul) İstanbul, Türkiye'de yaşıyor ve çalışıyor. Foundation diplomasını 2011 yılında Chelsea College of Art and Design'dan aldıktan sonra 2014 yılında Londra'daki Central Saint Martins Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar bölümünden mezun oldu. Son kişisel sergileri arasında THE PILL'deki (İstanbul, 2022 & 2020) "Scripted Expanded Molded I" ve "Salad Cake "in yanı sıra "Entrée," March Studio (Ayvalık, 2021), "From A Tummy To The Sky Via A Mouth," Ark Kultur (İstanbul, 2017) ve "Ænd," Torna (İstanbul, 2016) yer almaktadır. Çalışmaları Red Bull Art Around (İstanbul, 2016); "PRODUCE #3" - The Game Settled Into a Cagey Midfield Match, Elhamra Han (İstanbul, 2016) ve Mamut Art Project (İstanbul, 2015) gibi karma sergilerde yer aldı. 2023 yılında Künstlerhaus Stuttgart, Almanya'da burslu misafir sanatçı programına, 2024 yılında ise İstanbul'da SAHA Stüdyo Misafir Sanatçı Programı'na davet edildi. 

İrem Günaydın'ın sanatsal pratiği, sanatçı olma kavramının temel keşfi üzerine odaklanmıştır. Çalışmaları, sanat tarihinde sıkıca örülmüş dokuları, bireysel özerkliği, otantiklik fetişini işlemeye yöneliktir. Bu tutum, kendisinin yeni bir merkez, özgün ve tekil bir gerçeklik kurmadan düşünmesine olanak tanır. Günaydın sanatsal pratiğinde metin ve imge arasında dolaşmanın yollarını araştırır. 

Pratiği genellikle yazma eylemi etrafında örgütlenir; hareketli görüntüleri, özgün baskı çeşitlerini, ve heykelsi öğeleri bir araya getiren yerleştirmeler biçiminde ortaya çıkar. Sanat tarihi, edebiyat, film ve müzikten ilham alarak, tarih yazımını minör anlatılar ve çağdaş popüler medya unsurlarıyla yapıbozuma uğratır. Pratiğinde, "Ben" kavramının teşhis edilmesi ve onun sanatsal ifade üzerindeki etkilerini araştırır. Yazılı eserlerinde, Günaydın kendisini farklı parçalara ayırır; ve bu parçalar anlatılarda birbirlerini izleyen ve birbirleriyle konuşan izleyicilere dönüşür. Bu süreçte sanatçı olarak yaşamanın ekonomik gerçeklerini ve sanat üretiminin bir iş olarak tanınmasıyla ilgili sorunları ele alır. Çalışmaları, senaryo yazımı ve çeviriyi araç olarak kullanarak; film, performans ve kamusal enstalasyonları içeren işbirlikçi yinelemeleri kapsar.,

 

Mevcut Koleksiyon, 2024
Çift oluklu karton, 220 x 157 x 25 cm; Işıklı kutu, A3 boyut

Sanatçı ve THE PILL, İstanbul izniyle