İnci Eviner (1956, Ankara) İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1992 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde doktorasını tamamladı. Geniş bir çalışma alanına sahip olan Eviner, özellikle kadın bedeni üzerinde iktidar ve temsil politikasını ele aldığı işlerinde öznelliğin nasıl şekillendiğini inceler. Çok katmanlı çalışmalarıyla kaynağını desenden alan videoların, performati ve ortaklığa dayanan uygulamaların iç içe girmesiyle birlikte farklı bir algılama biçimi önerir.
Eviner, 2019'da 58. Uluslararası Venedik Bienali'nde Türkiye'yi temsil etmek üzere seçildi. En önemli sergilerinden olan ‘’Biz, Başka Yerde’’ sergisi Türkiye Pavyonu olarak Arsenale'de özel olarak seçilen bir alanda gerçekleşti. Ayrıca Liverpool Bienali (2018), Gwangju Bienali (2018), 13 İstanbul Bienali (2013) gibi dünya çapında birçok bienalde yer aldı. En önemli sergilerinden bir diğeri ise 2016’da İstanbul Modern Sanat Müzesinde gerçekleşen “İçinde Kim Var?” isimli kapsamlı bir retrospektifiydi. Eviner’in önemli kişisel sergilerinden bazıları; “Ufkun Altında”, Galeri Nev İstanbul, Türkiye (2017); “Runaway Girls”, The Drawing Center New York, ABD(2015); “Kırık Manifestolar”, Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, Fransa (2011); “Harem”, Art in the Auditorium, Whitechapel Gallery İngiltere, (2009) şeklinde sıralanabilir. Sanatçının eserleri Deutsche Bank Collection, Centre Pompidou Paris, İstanbul Modern Müzesi, Guggenheim ve TBA21 Wien gibi dünya çapında önemli kurumların koleksiyonlarında yer almaktadır.
Eviner’in son yıllarda yer aldığı grup sergilerinden biri olan''Women Defining Women in Contemporary Art of the Middle East and Beyond'' (2023) LACMA, Los Angeles'ta gerçekleşmiştir.
Parlamento, 2010
Tek kanallı HD video, 3 dakikalık döngü, Stereo ses
Desen: İnci Eviner
Video Kamera: Ferit Katipoğlu
Ses: Alper Maral
Oyuncular: Alex Saris, Canan Yücel, Sırma Öztaş, Erdem Gündüz, Volkan Topakoğlu, Hermes and Puli
Post Prodüksiyon: Ferit Katipoğlu
Teknik Ekip: Orton Akıncı
Asistan: Begüm Kaytan Cengiz Aktar'a teşekkürler
Busan Biennale 2010 ve Galeri Nev tarafından üretilmiştir.
Sanatçı ve galeri Dirimart, İstanbul izniyle
Bu tartışmaların sonucunda, zihnimde “Avrupa ve biz” iki kutup olmaktan çok, birbiri içine geçmiş, karmaşık bir şekilde sürekli şekil değiştirirken, yolum Fransa’dan geçti. Paris’in kendi dışında bıraktığı ve ikiyüzlü göçmen politikalarının canlı kanıtlarının ve Citée’lerin bulunduğu, Vitry-sur-Seine’de kaldığım 3 aylık misafir sanatçı programı sürecinde bana politik olarak açık gözüken ama bir türlü gizemini çözemediğim “Bekleme Odası” projesi için doğru bir yerde bulunduğumu fark ettim. Kendimi siyasi haritanın dışında ama kültürel olarak içinde hissettiğim bir konuma yerleştirdiğimde Avrupa, ütopya mekânı ile bekleme salonu arasında bir yerlere sıkışmış bir sahneye dönüştü. Klişeleri bir yana bırakacak olursak, tenime sızan bu kültürü geçici olarak içine yerleştiğim Mülteci’nin gövdesinden araştırmak istedim ve ortak sorunumuzun “Çıplak Hayat”larımızı yeniden ele geçirme mücadelesi olduğunu fark ettim.Kendi çıplak hayatlarımızın nerede, ne zaman başladığını, hangi muğlak güçlere bilmeden bulaştığımı anlamak için önce kendi hayatımdan başladım ve bütün bu gerilimler arasında bir eşikte durup egemenin paradoksuna karşı şiirsel bir varlık alanı oluşturabilir miyim sorusuna doğru ilerledim…İnci Eviner