İpek Hamzaoğlu Viyana’da yaşayan sanatçı, film yönetmeni ve kültür çalışanı. Çalışmaları kolektif melankoli ve post-apokaliptik gelecek anlatılarının potansiyelleri, topluluğun bilgisi ve dedikodu etrafında örülüyor. 2021 yılında K.Verlag Berlin’den çıkan Türkçe çevirisini Feride Eralp’in yaptığı “Mülksüzleştirmeye İnat: Bir Etkinlik Kitabı”nın eş-editörlüğünü yaptı. Ayrıca arkadaşlık, kolektif bilgi üretimi ve kadın tarihlerine odaklanan pek çok kuir-feminist sanat pratiklerinin parçası.
Portre: Barbara Juch
Fotoğraf 1: İpek Hamzaoğlu
Fotoğraf 2: Malu Blume, Andrea Haas, İpek Hamzaoğlu, Franzis Kabisch and Juliane Saupe
Fotoğraf 3: İpek Hamzaoğlu
Fotoğraf 4: İpek Hamzaoğlu, Laura Nitsch, Sophie Thun
Despina, 2021. 2 ses kanallı HD video, 11 dakika.
Rüya, gerçeklik ve gelecek arasında geçen bu film; nükleer bir felaketten sağ kurtulan genç bir kızın yolculuğu aracılığıyla bu felaketin sosyal ve çevresel etkisini konu almaktadır. Filmde farklı kameraların kullanılması; eseri tanımlayan çoklu zamansallıklara kodlanmış bir referansta değişken görüntü nitelikleri türeterek anlatının çökmesine sebep olmaktadır. Eserdeki hareketli görüntülere; kesintiye uğrayan melodramatik bir akustik mekan ve geleceğinin yasını tutan kızın siren benzeri kirli ağlamaları eşlik etmektedir. Despina, tartışmalı nükleer santralin kurulması planlandığı ve düzinelerce düşünürün, şairin ve yazarın “düşünce suçu” nedeniyle hapsedildiği tarihi kale hapishanesisin bulunduğu Sinop’ta gerçekleştirilen sanatsal araştırma projesinin bir parçasıdır.
İpek Hamzaoğlu’nun pratiği, kolektif melankolinin temsili ve kıyamet sonrası anlatıların, topluluk bilgisinin ve dedikodunun dünyayı inşa etme potansiyeli etrafında döner. Sanatçı, Mülksüzlüğe Rağmen: Bir Etkinlik Kitabı (2021)’nın ortak editörlüğünü yaptı ve arşiv politikaları, dostluk ve kolektivite üzerine sayısız kuir feminist projenin parçasdır.