E.B. Itso

E.B. Itso’nun pratiği genellikle şehir içinde ve çevresinde ihmal edilen veya gözden kaçan alanlar ve toplumun yoğun nüfuslu bölümleri ile kırsal alanlar arasındaki ilişki ile ilgilenir. Ortak şebekenin dışında yaşayan insanlara özel bir ilgisi var. -çevredeki insanlar ve yerler ve daha az seyahat edilen yollar- E.B. Itsso, ilkelcilik ile çağdaş kültürün kesişimini araştırarak herhangi bir şehirde ve ülkede var olan yeraltı dünyasını vurgular, böylece toplumun köşelerindeki insanlara ve yerlere ender bir ses verir. Eserlerinde tescili aşan bir insan angajmanı, dünyevi ve gözden kaçan bir hayranlık, garip ve gizli olana duyulan bir ilgi vardır. E.B Itso’nun pratiğinde örtük bir toplumsal eleştiri vardır, iyi bir yaşamı ve sürdürülebilir bir toplumu neyin formüle ettiğine dair baskın algıyı sorgular. Kentsel yapıların yanı sıra E.B. Itso aynı zamanda film, fotoğraf ve enstalasyon alanında da çalışır ve bu ifadeleri uzak veya yakın keşif yolculuklarıyla birleştirir.
Tüm fotoğraflar: Sanatçının izniyle

 

Allotria, Mardin #1 2022.
Kumaş üzerine baskı, değişken boyutlar

Bu çalışmanın odak noktası Kopenhag Nørrebro’daki Den Sorte Firkant (Siyah Meydan) bölgesi ve 1980’lerdeki BZ (İşgalciler) hareketinin izleridir. Daha özgür bir yaşam hayali, kendi kaderini tayin hakkı ve ucuz konut bulma ihtiyacıyla genç İşgalciler bölgede Küçük Tüy (Litte Feather), Pamuk Prenses (Snow White), Bazuka (Bazooka) ve Allotria olarak bilinen birkaç evi işgal etti. En muhteşem olanı, Korsgade’deki Allotria’da gerçekleşen, yaklaşık 1000 memurun evi boşaltmaya hazırlandığı sırada, bir grup İşgalci’nin sokağın altına kazdıkları bir tünelden gizlice evden kaçtığı kaçıştı. Kaçılan o evde, İşgaciler şu sözlerin yer aldığı bir pankar asmıştı: “Ne zaman savaşmak istediğimize kendimiz karar veririz”. Bu mevcut iterasyon da tam olarak bu ana gerçekleştirilen sembolik bir dönüşü temsil etmektedir.


KØBENHAVN H, 2007-08.
Adam Kraft ve E. B. Itso tarafından bir projenin dokümantasyonu. 18 dakika.

E.B. Itso’nun çalışmaları bizi şehrin içinde ve çevresinde terkedilmiş ya da ihmal edilmiş mekanlara götürüyor. Sanatçının tenha bölgelerde yaşayan insanlara, periferik yerlere ve daha az seyahat edilen yollara özel bir ilgisi vardır. İlkellik ile çağdaş kültürün kesişimini araştıran E.B. Itso, dikkatleri takımlaşmaya çekiyor. Eserleri, ihlal edilen insan katılımını, sıradan ve göz ardı edilene yönelik bir hayranlığı, garip ve gizli olana olan ilgisini içeriyor. Itso’nun pratiğinin kalbinde, iyi bir yaşamı ve sürdürülebilir bir toplumu neyin oluşturduğuna dair baskın algıları sorgulayan bir sosyal eleştiri yer alır.

KØBENHAVN H. adlı bu film, sanatçı ve kolaboratörü tarafından Kopenhag Merkez İstasyonu’nun ara katında inşa ettikleri derme çatma bir evi belgeliyor. Sanatçıların son tren ile ilk tren arasındaki boş vakitte (02:00 – 04:00) fark edilmeden çalışarak inşa ettikleri bu evi tamamlamaları neredeyse 1 yıl sürmüştür.