1985 yılında Katmandu’da (Nepal) doğan Karan Shrestha’nın pratiği, insanlar, zaman ve yer arasındaki karmaşık, dolaşmış ilişkilere hitap eden çizim, heykel, fotoğraf, metin, film ve videoyu içeriyor ve Nepal’in yakın dönemlerine ilişkin dolu dolu ilerleme söylemini araştırıyor. Tarih. Shrestha, fiziksel manzaralar, siyasi tarihler ve geçici hatıraların bir arşivi ve gerçekliği askıya alan, şimdiki zamanın kavramları üzerinde tefekkür etmek için alan yaratan spekülatif bir dünya olan eserler sunuyor.
Dünyayı çalmak, 2018, HD Video, 12 dakika 27 saniye
Varız, 2018, dijital fotoğraflar, değişken boyutlar
Mikania Micrantha, dijital kolaj, değişken boyutlar
Paylaşılan şehvetler, 2020 – 2021. Pamuklu kağıt üzerine mürekkep, 244 x 114 cm.
Kamuflaj, 2021. Karışık medya, değişken boyutlardan oluşan yerleştirme, 41 x 51 x 25 cm.
Bir zamanlar Nepal’in kraliyet ailesi ve İngiliz sömürgecileri arasında popüler bir avcılık ve ticaret destinasyonu olan bölge, 1973’te insan erişimine kapatılarak Nepal’deki ilk korunan alan olan Chitwan Ulusal Parkı’na çevrilmiştir. Ancak yerli sakinleri olan Bote, Majhi, Musahar, Tharu, Kumal ve Chepang için bu ormanlık alan ev anlamına gelmektedir. Bunun ışığında dünyayı çalmak; doğayı koruma retoriğinin zenginlere ve güçlülere nasıl fayda sağlayacağı amacıyla, yüzyıllardır bu ekolojilerle simbiyotik bir ilişki içerisinde bulunan toplumların, hakları hiçe sayıp toprağa, ormana ve suya olan erişimlerini ortadan kaldırmak için kullanıldığını ortaya koyan çalışmaları bir araya getiriyor. paylaşılan şehvetler, bu topluluklar ve ormanın insan olmayan sakinleri arasındaki karşılıklı ilişkileri ve karşılıklı bağımlılığı görselleştirir.
Hükümetin koruma fermanları, silahlı kuvvetler tarafından bu toplulukların zorla tahliye edilmesi, toprak ve geçim kaynaklarının kaybı, tutuklamalar, işkence ve cinsel saldırı ile sonuçlanmıştır. biz varız adlı kompozitler dizisi ise yerli topluluklardan olan çocukları ve onların toprak ve su ile olan bağlantılarını ele almaktadır. Onları terk eden ordu personelinin çocuğu olarak dünyaya gelen bu çocuklar, 2015 anayasasının hala bekar annelere karşı ayrımcılık yaptığı ve babalık onayı olmadan onları vatansız kıldığı için vatandaşlık belgesi alamamaktadır. Chitwan Ulusal Parkı’nda 37 ordu karakoluna bölünmüş tahmini 800 silahlı birlik bulunuyor. kamuflaj ise, korunan alanların askerileştirilmesine ve bu bölgelerin gittikçe genişlemesine değiniyor ve 1990’lardan bu yana parkı yavaş yavaş boğan Güney ve Orta Amerika’ya özgü tropikal bir bitki olan Mikania micrantha ile paralellikler çizmektedir. Hem çalıları, bitkileri ve küçük ağaçları boğan uzun ömürlü sarmaşık, hem de tepeden dayatılan koruma modeli, ormanı gasp eden ve içindeki yaşamı kesintiye uğratan yabancı formlardır.