Mitolojiler
3. Mardin Bienali “Mitolojiler” başlığıyla 15 Mayıs–15 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşiyor. SAHA, bienale Türkiye’den davet edilen sanatçıların eser üretimlerine destek verdi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Mardin Bienali’nin kavramsal çerçevesi Ali Artun’a referansla oluşturuldu. “Mitolojiler” başlığı altında konsepti belirlenen 3.Mardin Bienali’nin önemli özelliği, bu yıl herhangi bir küratörün tayin edilmeyerek geniş bir kadroyla Mardinlilerin de etkin rol oynayarak yapılıyor olması.
Bienal, Mardinlilerin çoğunlukta olduğu, esnek bir grup tarafından kolektif olarak düzenleniyor. Bu grup içinde “esnaf ve sanatkar”lar da yer alıyor. Böylece bienal, bir küratörün, pek de tanımadığı bir yerde, hem serginin ne olacağına, hem kimi nasıl sergileyeceğine tek başına hükmettiği egemen bienal modelini sorgulayan karşı bir alternatif öneriyor. Kültürel bir atmosferin bir sergi dekoruna indirgenmesine, yerli halkın onlara dayatılan bir sergiyle aidiyetlerinin kurulmasına, yani Mardin’in otokrat bir küratöryel tasarımla markalandırılmasına karşı çıkıyor. Doğal olarak sergilenecek işlerin hepsi Mardin ve bienalin temasını oluşturan mitolojilerle ilgili.
Sanatçılar
Ahmet Elhan, Aikaterini Gegisian, Alban Muja, Ani Setyan, Antonio Cosentino, Aysel Alver, Babak Kazemi, Canan Budak, Claire Hooper, David Blandy, Deniz Aktaş, Dilan Bozyel, Dilara Akay, Eda Gecikmez, Elena Bajo, Erick Beltrán, Ethem Erkan, Evrim Kavcar, Fani Zguro, Fırat Engin, Gabi Yerli, Hakan Kırdar, Halil Altındere, Haris Epaminonda, Iratxe Jaio & Klaas Van Gorkum, Işıl Eğrikavuk-Jozef Erçevik Amado, İbrahim Ayhan, Iman Issa, Isabel Rocamora, Juan Del Gado, Khaled Hafez, Krassimir Terziev, Lena Von Lapschina, Mehtap Baydu, Melih Apa, Mesut Alp, Metin Ezilmez, Miquel Garcia, Mike Berg, Murat Akagündüz, Murat Germen, Mürüvvet Türkyılmaz, Nadi Güler, Necla Rüzgar, Nezir Akkul, Nooshin Farhid, Oriol Vilanova, Özlem Günyol-Mustafa Kunt, Pedro Torres, Romain Kronenberg, Sait Tunç, Stuart Brisley, Şefik Özcan, Thierry Payet, Ursula Mayer, Yavuz Tanyeli, Yaygara, Barcelona Loop videoart, Zhou Tao, Oscar Muñoz, Levi van Veluw, Antonio Paquar ve Anne-Valerie Gasc.
Mardin Bienali Hakkında
Mardin Bienali, güncel sanatı Türkiye’nin batısından doğusuna taşımak, sanat yoluyla Mardin coğrafyasını sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler ve farklı kültür topluluklarıyla hareketlendirmek, yeni paylaşım ortamları yaratmak, sanatta alışılagelmiş ‘merkez’ fikrinin tanımına yeni boyutlar getirmek ve Mardin’i saygın sergiler dizisiyle merkezi bir konuma oturtmayı amaçlar.
1. Mardin Bienali, Mardin’i modern sanatın merkezi haline dönüştürebilmek düşüncesiyle 4 Haziran–5 Temmuz 2010 tarihleri arasında Döne Otyam küratörlüğünde düzenlendi. Bienal Mardin’in benzersiz tarihsel mimarisi ve Mardin halkının gündelik hayatıyla kaynaşan mekânlarında gerçekleşti.Tarihsel, kültürel ve coğrafi zenginliklerle dolu olan Mardin kenti, güncel sanatçılar için ilk kez bu kadar farklı ve yoğun bir deneyim alanı oldu. Mardin Bienali’nin ikincisi yine GAP İdaresi, Mardin Valiliği, Başbakanlık Tanıtma Fonu işbirliğiyle ve özel sektörün katkılarıyla 21 Eylül–21 Ekim 2012 tarihleri arasında Paolo Colombo ve Lora Sarıaslan küratörlüğünde düzenlendi.